Checklista för nya studenter!
Vi i styrelsen i Medicinska föreningen Örebro, vill hälsa alla nyantagna läkarstudenter varmt välkomna till, vad vi själva tycker är, Sveriges bästa och mest familjära läkarprogram!
En spännande tid väntar er, men frågorna och funderingarna kan vara många. Det kan kännas som att det finns tusen saker att hålla koll på. För att bidra till en så trygg och bra studiestart som möjligt på universitetet har MFÖ samlat ihop viktig information som kan vara bra att ha håll på under din första tid som student.
1. TACKA JA TILL DIN PLATS
För att säkra din plats måste du tacka ja till det program du blivit antagen till på antagning.se. Om du inte tackar ja innan utsatt datum kommer du att förlora din plats.
2. SÖK STUDIEMEDEL
Om du ska studera kan du få studiemedel för dina studier. Läs mer på CSN om vilka krav som gäller och vad du behöver tänka på.
3. REGISTRERA DIG PÅ DIN UTBILDNING OCH SKAPA DITT ORU-KONTO
För att behålla din plats måste du även registrera dig på din utbildning här under registreringsperioden.
I samband med att du registrerar dig skapar du samtidigt ditt ORU-konto som ger dig tillgång till universitetets digitala tjänster såsom Blackboard och Studenttjänster.
4. HITTA BOENDE
Studentlägenheter finns framförallt via det kommunala bostadsbolaget Öbo. Studentlägenheter kan vara antingen korridorsrum eller egen lägenhet.
I Örebro finns även många privata hyresvärdar och det är stor chans att få en lägenhet utan att ha stått i kö om man är lite envis och ringer runt.
För mer info om bostad och bostadsgaranti se följande information på Örebro universitets hemsida.
Som student kan du ansöka om bostadsbidrag, läs mer om detta hos Försäkringskassan.
Som ny i Örebro kan du få erbjudanden till brevlådan, och det vill du naturligtvis inte missa! Glöm därför inte att adressändra på Adressändring. Se även till att ändra din folkbokföringsadress hos Skatteverket för att ta del av Örebrogåvan som är ett presentkort laddat med 1 000 kronor till dig som är nyinflyttad student, läs mer om Örebrogåvan här.Tips: Mecenat erbjuder 50 % rabatt hos Adressändring, läs mer här.
5. TRANSPORT OCH GEOGRAFI
Örebro universitet har tre olika campus: Campus Almby (Stora campus), Campus USÖ och Campus Grythyttan. Läkarstudenterna befinner sig huvudsakligen på Campus USÖ (cUSÖ) som ligger precis intill Universitetssjukhuset Örebro (USÖ). Enstaka gånger varje termin hålls föreläsningar och/eller laborationer på “stora campus” (Campus Almby) som ligger ca 3,5 km från cUSÖ.
Tips! Örebro är en perfekt cykelstad då det mesta man kan önska ligger inom lagom cykelavstånd. Nästan alla studenter har cykel som främsta transportmedel. Lokaltrafiken i Örebro kan också ta dig till campusområdena. Närmaste hållplatserna för Campus Almby är Universitetsplatsen eller Fakultetsgatan. Närmaste hållplatserna för Campus USÖ är USÖ H-huset eller USÖ Akuten.
6. LÄMNA STUDIEFÖRSÄKRAN TILL CSN
För att få utbetalningarna från CSN måste du lämna studieförsäkran. Detta gör du tidigast en vecka innan du börjar studera. Men du måste först ha fått ett beslut om att du får studiemedel från CSN. Läs mer studieförsäkran här!
7. GÅ MED I DIN KLASSGRUPP
Se till att gå med i din klassgrupp på Facebook. Ansök om medlemskap nu direkt och få kontakt med dina blivande klasskamrater!
Alla terminer på läkarprogrammet har en klassgrupp på Facebook. Klassgrupperna kan till exempel användas för att komma i kontakt med gruppmedlemmar till olika skolarbeten eller att diskutera studierelaterade frågor.
8. BLI MEDLEM I MEDICINSKA FÖRENINGEN
Att bli medlem i Medicinska Föreningen kostar 100 kr per år och ger dig möjlighet att delta i föreningens alla aktiviteter. Bli medlem här!
9. FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER FÖR ATT INTE MISSA AKTIVITETER
Vi anordnar flera aktiviteter och evenemang under terminens gång, och mycket information kommer ut på våra sociala medier! Följ MFÖ och våra utskott på sociala medier så att du inte missar viktig information!
10. SE ÖVER DITT KURSSCHEMA
På Kronox hittar du ditt schema: – Läkarprogrammet → SCHEMA – Medicinsk temakurs 1
Tips: Du kan lägga till ditt schema i kalendern på mobilen genom att öppna schemat din minibrowser på mobilen → Klicka på ”Hämta iCal fil”.
Ha i åtanke att schemat kan komma att förändras under kursens gång, exempelvis vid salsbyte eller om föreläsningen ställs in. Håll dig därför uppdaterad på ditt schema i Kronox med jämna mellanrum.
11. LADDA NER MECENATS APP FÖR ATT TA DEL AV RABATTER
Som student blir du automatiskt erbjuden ett Mecenatkort som ger dig tillgång till rabatter med mera. Du hittar ditt kort genom att ladda ner Mecenats app och logga in. Om du istället vill ha ditt mecenatkort hemskickat så ansöker du själv om det hos Mecenat.
12. KURSLITTERATUR
MFÖ håller vid varje terminsstart en traditionsenlig litteratur information. Datum för föreläsningen hittar du via schemat på Kronox. Där går vi igenom er litteraturlista med rekommenderad kurslitteratur och förklarar hur man bör tänka kring inköp av böcker.
Under de tidiga terminerna finns ingen obligatorisk kurslitteratur så det är ingen stress med att köpa böcker innan kursstart.
Läkarprogrammet Örebro har en egen köp och sälj-sida på facebook för kurslitteratur där man kan fynda begagnade böcker till bra priser.
Utöver detta har vi på campus USÖ ett jättefint bibliotek med enbart medicinsk litteratur, där finns all relevant kurslitteratur att låna!
13. SKAFFA UNIVERSITETSKORTET
Du behöver ett universitetskort för att få tillträde till Örebro universitets lokaler när entréerna är låsta, för att låna böcker vid Örebro universitetsbibliotek eller för att låna utrustning vid IT-service. Läs mer om universitetskortet här.
Såhär skaffar du ett universitetskort:
- Hämta eller beställ kort – Du kan hämta ditt universitetskort på Örebro universitetsbibliotek. Det går även att besöka Studentcentrum eller IT-service i långhuset för att hämta ditt kort. Om du inte har möjlighet att hämta ett kort kan du istället beställa ditt universitetskort här.
- Aktivera kort – Du aktiverar ditt kort i Studenttjänster. För att aktivera ditt kort måste du vara registrerad på en kurs innevarande termin.
14. FÅ TILLGÅNG TILL WIFI
Som student vid Örebro universitet har du tillgång till gratis wifi som heter eduroam. Läs mer om hur du ansluter till eduroam här.
15. FÅ TILLGÅNG TILL GRATIS OFFICE 365
Att anteckna låter nog inte helt obekant för läkarstudenter. Ett bra anteckningsverktyg är i princip ett måste under utbildningen, därför vill vi även tipsa om att du som student vid Örebro universitet kan utan kostnad ladda ner Office 365 som ger dig tillgång till bland annat Word, OneNote, Excel och PowerPoint. Läs mer om Office 365 här.
16. FÅ TILLGÅNG TILL GRATIS ZOOM
För alla som studerat de senaste åren, oavsett om det varit på gymnasial eller eftergymnasial nivå, är ZOOM oftast ett välkänt program. Örebro universitet erbjuder sina studenter programmet gratis. För mer information klicka här.
17. GÖR DIG REDO FÖR DIN FÖRSTA VFU
Snart är det dags för din första verksamhetsförlagda utbildningsdag. Inför detta finns det några saker som kan vara bra att ha. Vi rekommenderar att man införskaffar namnskylt samt stetoskop. Detta är något du kan beställa via Medicinska Föreningen.
18. INFÖR FÖRSTA TENTAN
Många upplever att det är svårt att tentaplugga i början. Frågorna och funderingarna kring både studier och studentlivet kan vara många. För att bidra till att ge er en så bra och trygg start som möjligt i studierna erbjuder Medicinska Föreningen bland annat en föreläsning i början av studierna där ni kan fråga om allt från PBL till vart man dricker den billigaste ölen.
Tillsammans gör vi studentlivet roligare!